Składniki:
- 1 kurczak (około 1,2 kg)
- 400 g powideł śliwkowych
- 2 łyżki gorczycy
- 2 główki czosnku
- 1 szklanka bulionu
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka tymianku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Powidła śliwkowe wymieszać z tymiankiem i 1 łyżką gorczycy. Nadzienie umieścić we wnętrzu kurczaka. Związać udka nicią kuchenną. Przełożyć kurczaka do naczynia do zapiekania. Bulion i wino wlać na dno naczynia. Dodać przekrojone na pół czosnek. W misce wymieszać miód, sos sojowy, oliwę. Doprawić solą i pieprzem i polać marynatą kurczaka. Kurczaka przykryć folią aluminiową i piec przez 1 h. Po godzinie zdjąć folię i piec kolejna godzinę. Co jakiś czas polewać kurczaka sokiem z dna naczynia. Po upieczeniu podzielić na porcję i podawać.
mmmm... wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńBardzo podaoba mi się Twój blog, dlatego wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://tortadellafiglia.blogspot.com/2014/03/sernik-straciatella.html