wtorek, 4 marca 2014

Kurczak pieczony na warzywach

 
Szybki, dietetyczny obiad. Kurczak pieczony w piekarniku z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Dzięki bazylii i skórce z cytryny bardzo orzeźwiające danie.


Składniki na 2 porcje:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 cukinia
  • 10 szt pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • skórka z połowy cytryny, starta
  • listki bazylii
  • sól, pieprz

Filety umyć, przekroić wzdłuż na cieńsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Cukinię pokroić w słupki. Czosnek pokroić na plasterki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. W misce wymieszać oliwę, skórkę z cytryny, bazylię oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię i filety z piersi kurczaka umieścić w naczyniu do zapiekania. Polać mieszkanką z oliwy i ziół. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 10 minut. Po tym czasie przewrócić filety na drugą stronę, dodać pomidorki koktajlowe. Piec kolejne 10 minut lub do czasu, aż filet będzie upieczony. Na ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg i grill.

Inspiracja

4 komentarze:

  1. prosto-smacznie - ZDROWO- dietetycznie achh uwielbiam takie połączenia :) dziś wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...