Lekkie, delikatne, wilgotne ciasto cytrynowe. Angielska nazwa tego ciasta to Lemon Chiffon Cake. Żeby się udało mąka musi być przesiana czterokrotnie a piana z białek dokładnie ubita.
Składniki:
z przepisu Cake Time
- 5 żółtek
- 20 drobnego cukru
- 90 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 60 ml oleju
- 50 ml wody
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
Masa białkowa
- 5 białek
- 90 g drobnego cukru
- 10 g mąki ziemniaczanej
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą 4 razy. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, wodę, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową. Powoli dodawać mąkę. Zmiksować do połączenia.
Cukier wymieszać z mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec łyżka po łyżce dodać cukier. Piana ma być lśniąca i sztywna. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do foremki*. Piec w 160 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu odwrócić do góry nogami i studzić na kratce. Kiedy ostygnie delikatnie wyjąć z formy.
* moja foremka była silikonowa o kształcie róży, jej średnica to 23 cm, w
górę mierzy 12 cm i to jest za mało, gdyż ciasto rośnie i moje wyrosło
poza foremkę. Autorka przepisu sugeruje foremkę z kominem wyższą niż
21cm bądź ewentualnie tortownicę.
wygląda jak chmurka!
OdpowiedzUsuń1/2 proszku do pieczenia???????
OdpowiedzUsuńłyżeczki :) już poprawiłam, dziękuję. Pozdrawiam
Usuńpiękna ta Twoja róża :) gdzie kupiłaś taką formę ? a ciasto przez to apetycznie wygląda ślinka leci
OdpowiedzUsuńdziękuję :) a foremkę kupiłam w Lidlu. Pozdrawiam :)
UsuńA ja mam pytanie w kwestii mąki i cukru: czy tam na pewno mają być gramy??? a nie dkg?
OdpowiedzUsuńtak, mają być gramy :)
UsuńDziękuję :)
Usuń