Składniki na 2-3 porcje:
- 100 g białego ryżu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/4 łyżeczki papryki chilli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- natka pietruszki
- 1,5 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Seler naciowy, cebulę, czosnek posiekać. Czerwoną fasolę odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i seler naciowy i smażyć 5 minut. Dodać czosnek i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać fasolę czerwoną i puszkę pomidorów. Zalać bulionem, dodać wszystkie przyprawy. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz