Jabłka i seler zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów laskowych. Pychotka!!!
Połączenie jabłek i selera jest tu idealne. Warte wypróbowania!
Składniki:
z przepisu Marty z Jadłonomii
- 500 g jabłek
- 50 g selera (korzeń)
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki orzechów laskowych
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w blenderze i zmiksować. Odłożyć do lodówki do schłodzenia.
Seler obrać, ugotować w wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W misce wymieszać jabłka i seler. Dodać cynamon, cukier trzcinowy oraz imbir. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku około 30 minut w 200 stopniach. Cieplutkie najlepsze :)
świetne:)
OdpowiedzUsuń