piątek, 31 stycznia 2014

Tabbouleh z kaszą bulgur i olejem lnianym


Pyszne, wegetariańskie tabbouleh. W oryginale składa się z kuskusu, pomidora, ogórka, cebuli. Całość doprawiona jest natką pietruszki, miętą, cytryną oraz oliwą. Ja natomiast proponuje dziś trochę inną wersję z dodatkiem kaszy bulgur oraz oleju lnianego.
Kasza bulgur jest otrzymywana z ziaren pszenicy. Oczyszcza organizm z czynników rakotwórczych, obniża cholesterol oraz poziom cukru we krwi. W Polsce jest jeszcze mało rozpowszechniona, a szkoda bo jest bardzo smaczna i zdrowa. O zaletach oleju lnianego wspominałam już tutaj. Jest to nieocenione źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Taka sałatka to samo zdrowie!

Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur (można zastąpić kaszą kuskus)
  • 1 długi ogórek
  • 2 pomidory
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju lnianego firmy Oleofarm
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • sól, pieprz


Kaszę włożyć do garnka zalać 1,5 szklanki wody. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Przykryć i odstawić na kolejne 10 minut, żeby kasza "doszła". Ogórek pokroić na małe kawałki. Pomidora pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Natkę pietruszki, cebulkę i czosnek posiekać. Wycisnąć sok z cytryny. Wszystkie składniki umieścić w misce. Wymieszać. Dodać olej lniany, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...