wtorek, 12 listopada 2013

Pełnoziarniste muffinki orzechowe



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych lub zmielonych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, płatki owsiane, orzechy, proszek do pieczenia, cukier. W drugiej mieszamy mokre składniki jajka, olej, maślankę. Łączymy składniki mokre z suchymi. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy do 3/4 wysokości. Wierzch sypiemy mielonymi orzechami.
Pieczemy w 180 stopni pieczemy około 25 minut do suchego patyczka.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...