poniedziałek, 11 listopada 2013

Sernik migdałowy z malinami



Składniki:

Ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru najlepiej drobnego
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na wielkość formy 24cm x 30 cm, przenieść ciasto, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:
  • 1 kg sera na serniki
  • 100 ml śmietany 30% lub 36%
  • 5 dużych jajek
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego (można dać mniej, gdyż jest dosyć migdałowy)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g malin (u mnie mrożone)
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

Wszystkie  składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka roztrzepać w misce ręczną trzepaczką. Dodać cukier i wymieszać.
W misie miksera umieścić ser, śmietanę, jajka z cukrem, aromat, obie mąki (przesiane). Wszystkie składniki zmiksować, ale tylko do połączenia składników. Masę przelać na podpieczony kruchy spód. Wygładzić, ułożyć maliny, posypać płatkami migdałowymi.

Piec w 150 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut lub dłużej, środek przy dotknięciu powinien być sprężysty. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...