Składniki:
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru najlepiej drobnego
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na wielkość formy 24cm x 30 cm, przenieść ciasto, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
- 1 kg sera na serniki
- 100 ml śmietany 30% lub 36%
- 5 dużych jajek
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego (można dać mniej, gdyż jest dosyć migdałowy)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 g malin (u mnie mrożone)
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka roztrzepać w misce ręczną trzepaczką. Dodać cukier i wymieszać.
W misie miksera umieścić ser, śmietanę, jajka z cukrem, aromat, obie mąki (przesiane). Wszystkie składniki zmiksować, ale tylko do połączenia składników. Masę przelać na podpieczony kruchy spód. Wygładzić, ułożyć maliny, posypać płatkami migdałowymi.
Piec w 150 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut lub dłużej, środek przy dotknięciu powinien być sprężysty. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńI od razu zapachniało latem :)
OdpowiedzUsuńMigdały, maliny... Oj, kusisz mnie ogromnie... :)
OdpowiedzUsuń