Składniki:
Biszkopt (średnica tortownicy 26 cm)
- 6 jajek (w temperaturze pokojowej) osobno białka i żółtka
- 280 g cukru pudru
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
Żółtka utrzeć z połową cukru pudru przez około 8 minut. W drugiej misce ubić białka z pozostałą ilością cukru pudru przez około 8 minut.
Oba rodzaje mąki przesiać do miski i wymieszać. Z tej ilości mąki zabrać 3 łyżki mąki i dodać 4 łyżki kakao. Wymieszać.
Połączyć żółtka z białkami, delikatnie mieszając szpatułką. Natępnie dodać 1/3 ilości mąki z kakao, wymieszać delikatnie, aby nie zniszczyć ubitej piany. Ponownie dodać 1/3 mąki, wymieszać. Podobnie postąpić z pozostałą ilością mąki. Przelać masę do tortownicy i piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić biszkopt i przekroić na pół*.
*Jeżeli chcemy przekroić biszkopt dwukrotnie to należy upiec go w tortownicy o średnicy 23-24 cm lub zwiększyć ilość składników do tortownicy o średnicy 26 cm.
Przełożenie:
- 500 g mascarpone, schłodzonego
- 900 ml śmietany 36%, schłodzonej
- 3 łyżki cukru pudru
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 2 galaretki z owoców leśnych
- słoik wiśni wydrylowanych
Dzień wcześniej przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, jednak rozpuszczamy ją w połowie sugerowanej ilości wody. Wylewamy ją do foremki, wyłożonej folią spożywczą. Na następny dzień kroimy w kostkę.
W misie miksera umieszczamy mascarpone, śmietanę, cukier puder, ziarenka wanilii i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Nie za długo, żeby masa nie zważyła się.
Wykonanie:
Na paterze układamy pierwszą warstwę biszkoptu, smarujemy kremem. Na krem układamy wiśnie i galaretkę. Nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Wierzch i boki pokrywamy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy startą czekoladą bądź kakao. Wierzch tortu udekorowałam pozostałą galaretką oraz czekoladowymi kulkami. Sam środek tortu dekoruje samochód zrobiony z kakao.
Inspiracja: biszkopt, krem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz