niedziela, 27 października 2013

Beza z kremem czekoladowo-orzechowym


Składniki na 5 bez:
  • 3 białka jajek (około 70 g) w temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
Krem:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany 30 lub 36%
  • 50 g miękkiego masła
  • 30 g ulubionych orzechów ( u mnie laskowe)
  • kakao do posypania

Z białek ubić pianę, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i narysować 12 okręgów o średnicy 6 cm. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać 6 płaskich okręgów plus 6 wyższych okręgów, które potem będą kapeluszami. Piec w piekarniku w temperaturze 140 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 20 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące wewnątrz. Jeżeli chcemy aby były całkowicie suche trzeba je suszyć jeszcze przez około 40 minut w 110 stopniach.

Czekoladę i orzechy zetrzeć na tarce. Kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i wsypać startą czekoladę z orzechami. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać masło, wymieszać. Odłożyć do lodówki, aż trochę zgęstnieje. Gotowy krem przełożyć do rękawa i wyciskać na płaską część bezy. Przykryć kapeluszem i posypać kakao.

Smacznego!



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...