Składniki na około 15 sztuk:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- w razie potrzeby gorąca woda
- 150 g szpinaku (może być mrożony)
- 250 g ricotty
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka oliwy
Do podania: oliwa, tarty ser żółty, tymianek (opcjonalnie)
Ze składników na ciasto wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać gorącej wody. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut.
Szpinak pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek, następnie dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do wystygnięcia. Wymieszać z ricottą. Ewentualnie jeszcze doprawić.
Ciasto rozwałkować. Układać farsz w około 5 centymetrowych odstępach, boki posmarować pędzelkiem wodą. Nałożyć drugi płat ciasta i radełkiem, bądź nożem wykrawać kształt ravioli (okrąg lub kwadrat). Gotować na osolonym wrzątku. Podawać skropione oliwą, posypane serem i tymiankiem.
Źródło
Pięknie wygląda, zainspirowało mnie to danie do stworzenia czegoś niezwykłego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńMmm, z takim farszem to ja bardzo chetnie :)
OdpowiedzUsuń