czwartek, 31 października 2013

Ravioli ze szpinakiem i ricottą


 Składniki na około 15 sztuk:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • w razie potrzeby gorąca woda

Farsz:
  • 150 g szpinaku (może być mrożony)
  • 250 g ricotty
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka oliwy

Do podania: oliwa, tarty ser żółty, tymianek (opcjonalnie)

Ze składników na ciasto wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać gorącej wody. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut.

Szpinak pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek, następnie dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do wystygnięcia. Wymieszać z ricottą. Ewentualnie jeszcze doprawić.


Ciasto rozwałkować. Układać farsz w około 5 centymetrowych odstępach, boki posmarować pędzelkiem  wodą. Nałożyć drugi płat ciasta i radełkiem, bądź nożem wykrawać kształt ravioli (okrąg lub kwadrat). Gotować na osolonym wrzątku. Podawać skropione oliwą, posypane serem i tymiankiem.



Źródło

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...