Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- oliwa
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- świeży tymianek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki białego wina
- 150 g pieczarek
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 cebuli
- spora garść szpinaku
- natka pietruszki
Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą i piec pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, zmienić program na grill lub termoobieg i piec kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i mocy piekarnika.
Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut. Potem jeszcze kilkakrotnie przepłukać. Seler, pieczarki i szpinak pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, następnie dodać seler, pieczarki i natkę pietruszki. Dodać białe wino i szpinak. Dusić około 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Soczewicę podawać razem z kurczakiem, całość można polać pozostałym z pieczenia kurczaka sosem.
Źródło
Super przepis :)
OdpowiedzUsuń