środa, 23 października 2013

Pieczony kurczak z soczewicą


Składniki:
  • 4 podudzia z kurczaka
  • oliwa
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 150 g pieczarek
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 cebuli
  • spora garść szpinaku 
  • natka pietruszki 

Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą i piec pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, zmienić program na grill lub termoobieg i piec kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i mocy piekarnika.


Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut. Potem jeszcze kilkakrotnie przepłukać. Seler, pieczarki i szpinak pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, następnie dodać seler, pieczarki i natkę pietruszki. Dodać białe wino i szpinak. Dusić około 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Soczewicę podawać razem z kurczakiem, całość można polać pozostałym z pieczenia kurczaka sosem.



Źródło

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...