Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
 - 75 g mąki żytniej razowej
 - 15 g świeżych drożdży
 - 1/3 szklanki mleka
 - pół łyżeczki brązowego cukru
 - 1 łyżka oliwy
 - ciepła woda
 
Przygotowywanie ciasta:
Do ciepłego mleka wsypać brązowy cukier, pokruszyć drożdże i odstawić do wyrośnięcia i spienienia. 
Oba
 rodzaje mąk przesiać do miski, dodać zaczyn, oliwę i ciepłą wodę. 
Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Jeżeli robimy to ręcznie to 
powinno to trwać około 10 minut. Mnie wyręczył robot :) Formujemy kulę, 
przykrywamy ściereczką i dostawiamy do ciepłego miejsca na 30 minut. Ja 
włożyłam ciasto do piekarnika nagrzanego na 50 stopni.
- puszka tuńczyka w sosie własnym
 - 100 g sera żółtego
 - pomidorki koktajlowe
 - rukola
 - 1/2 małej cebuli
 
Dodatki do pizzy:
Tuńczyka odsączyć. Cebulę posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów
 - 10 suszonych śliwek
 - 1/2 czerwonej papryki
 - 1 ząbek czosnku
 - 1/2 cebuli
 - 1 łyżka oliwy
 - 1 łyżka octu balsamicznego
 - kilka listków bazylii
 - sól, pieprz do smaku
 
Sos pomidorowy:
Cebule, czosnek, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i zblenderować na sos. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, brzegi zawinąć. Nałożyć sos pomidorowy. Nastepnie nakładamy tuńczyka, pomidorki koktajlowe oraz ser żółty. Wkładamy do piekarnika i w 180 stopniach pieczemy 25 minut. Wyjmujemy, nakładamy rukolę. Smacznego!



Bardzo ciekawy przepis, piekna pizza i rewelacyjna podstawka na pizze :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam ciepło!
Usuń