czwartek, 12 września 2013

Pizza razowa z tuńczykiem



Składniki:

Ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g mąki żytniej razowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki mleka
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • ciepła woda 

Przygotowywanie ciasta:
Do ciepłego mleka wsypać brązowy cukier, pokruszyć drożdże i odstawić do wyrośnięcia i spienienia. 
Oba rodzaje mąk przesiać do miski, dodać zaczyn, oliwę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Jeżeli robimy to ręcznie to powinno to trwać około 10 minut. Mnie wyręczył robot :) Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i dostawiamy do ciepłego miejsca na 30 minut. Ja włożyłam ciasto do piekarnika nagrzanego na 50 stopni.

Dodatki do pizzy:
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g sera żółtego
  • pomidorki koktajlowe
  • rukola
  • 1/2 małej cebuli 


Dodatki do pizzy:
Tuńczyka odsączyć. Cebulę posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Ser żółty zetrzeć na tarce.

Sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów
  • 10 suszonych śliwek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz do smaku

Sos pomidorowy:
Cebule, czosnek, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i zblenderować na sos.





Wyrośnięte ciasto rozwałkować, brzegi zawinąć. Nałożyć sos pomidorowy. Nastepnie nakładamy tuńczyka, pomidorki koktajlowe oraz ser żółty. Wkładamy do piekarnika i w 180 stopniach pieczemy 25 minut. Wyjmujemy, nakładamy rukolę. Smacznego!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...