środa, 1 lipca 2015

Bruschetta z pomidorami i brzoskwiniami


Chrupiąca bagietka z pomidorami i brzoskwiniami w towarzystwie podsmażonego czosnku i świeżej bazylii. Propozycja na śniadanie lub jako przekąska do mięsa z grilla. Polecam!

Składniki:
  • 1 bagietka
  • 2 pomidory
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 duża brzoskwinia
  • garść świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sos balsamiczny
  • 2-3 łyżeczki oliwy

Bagietkę pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bagietki popryskać/natrzeć oliwą. Piec, aż będą złote i chrupiące (około 7 minut). 
Czosnek posiekać na plasterki. Usmażyć na 1 łyżeczce oliwy przez 3 minut. Smażyć na małym ogniu, aby czosnek się nie spalił.
Pomidory pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Pomidory koktajlowe pokroić na ćwiartki. Bazylię posiekać. W miseczce połączyć pomidory, brzoskwinię, usmażony czosnek oraz bazylię. Dodać 1 łyżeczce oliwy, doprawić solą i pieprzem. Mieszankę umieścić na grzance. Polać octem balsamicznym. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...