Chrupiąca bagietka z pomidorami i brzoskwiniami w towarzystwie podsmażonego czosnku i świeżej bazylii. Propozycja na śniadanie lub jako przekąska do mięsa z grilla. Polecam!
Składniki:
- 1 bagietka
- 2 pomidory
- kilka sztuk pomidorków koktajlowych
- 1 duża brzoskwinia
- garść świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sos balsamiczny
- 2-3 łyżeczki oliwy
Bagietkę pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bagietki popryskać/natrzeć oliwą. Piec, aż będą złote i chrupiące (około 7 minut).
Czosnek posiekać na plasterki. Usmażyć na 1 łyżeczce oliwy przez 3 minut. Smażyć na małym ogniu, aby czosnek się nie spalił.
Pomidory pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Pomidory koktajlowe pokroić na ćwiartki. Bazylię posiekać. W miseczce połączyć pomidory, brzoskwinię, usmażony czosnek oraz bazylię. Dodać 1 łyżeczce oliwy, doprawić solą i pieprzem. Mieszankę umieścić na grzance. Polać octem balsamicznym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz