Składniki na ok. 35 placuszków:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 40 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru
Do podania:
- syrop klonowy
- sezonowe owoce
Do miski miksera wlać maślankę, masło i wbić jajka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Zmiksować. Patelnię rozgrzać, można ewentualnie dodać tłuszczu. Usmażyć placuszki na rumiano. Podawać z sezonowymi owocami, syropem klonowym, dżemem, cukrem pudrem wg preferencji. Smacznego!
ojej, ojej, jak ja dawno nie jadłam takich placuszków na śniadanie... już zapomniałam, jak smakują :)
OdpowiedzUsuńTo dla mnie najlepsze śniadanie:)
OdpowiedzUsuń