wtorek, 30 czerwca 2015

Placuszki na maślance


Składniki na ok. 35 placuszków:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cukru
Do podania:

  • syrop klonowy
  • sezonowe owoce

Do miski miksera wlać maślankę, masło i wbić jajka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Zmiksować. Patelnię rozgrzać, można ewentualnie dodać tłuszczu. Usmażyć placuszki na rumiano. Podawać z sezonowymi owocami, syropem klonowym, dżemem, cukrem pudrem wg preferencji. Smacznego!

2 komentarze:

  1. ojej, ojej, jak ja dawno nie jadłam takich placuszków na śniadanie... już zapomniałam, jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To dla mnie najlepsze śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...