Pyszne połączenie gorących malin i zimnego shaka śmietankowego z orzeźwiającym posmakiem bazylii*. W sam raz na upalny początek lipca.
Składniki na 2 porcje:
- 150 g malin
- 35 g cukru
- 30 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200 g lodów śmietankowych
- 200 ml mleka
- garść świeżej bazylii
W rondelku zagotować maliny z cukrem. Do wrzących malin dodać wino wymieszane z mąką ziemniaczaną. Ciągle mieszając trzymać chwilę na ogniu, aż sos zgęstnieje.
Lody zmiksować z bazylia i mlekiem.
Na dno pucharka wyłożyć maliny, następnie wylać mieszankę lodową. Przyozdobić malinami i bazylią. Smacznego!
* niech Was nie zmyli mięta użyta do dekoracji, wypadek przy pracy ;) w środku jest bazylia ;)
* niech Was nie zmyli mięta użyta do dekoracji, wypadek przy pracy ;) w środku jest bazylia ;)
Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla"
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńtruskawkowa-fiesta.blogspot.com
uwielbiam takie desery, pyszny sposob na maliny
OdpowiedzUsuń