poniedziałek, 6 lipca 2015

Deser malinowo-śmietankowy z bazylią


Pyszne połączenie gorących malin i zimnego shaka śmietankowego z orzeźwiającym posmakiem bazylii*. W sam raz na upalny początek lipca.

Składniki na 2 porcje:
  • 150 g malin
  • 35 g cukru
  • 30 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 g lodów śmietankowych
  • 200 ml mleka
  • garść świeżej bazylii

W rondelku zagotować maliny z cukrem. Do wrzących malin dodać wino wymieszane z mąką ziemniaczaną. Ciągle mieszając trzymać chwilę na ogniu, aż sos zgęstnieje.
Lody zmiksować z bazylia i mlekiem.
Na dno pucharka wyłożyć maliny, następnie wylać mieszankę lodową. Przyozdobić malinami i bazylią. Smacznego!

* niech Was nie zmyli mięta użyta do dekoracji, wypadek przy pracy ;) w środku jest bazylia ;)


Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla"

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...