środa, 17 czerwca 2015

Truskawkowe trifle


Pyszny, warstwowy deser wywodzący się z Anglii. Składa się z warstwy galaretki z truskawkami, biszkoptu nasączonego galaretką, budyniu (warto pokusić się o zrobienie go samodzielnie) oraz bitej śmietany. Przepis znaleziony u Doroty. Gorąco polecam!


Składniki na 4 porcje:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • około 350 g truskawek
  • kilka biszkoptów lub domowego biszkoptu
  • budyń waniliowy
  • 500 g mleka do przygotowania budyniu
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Truskawki odszypułkować, pokroić na plasterki. Środkowe plasterki zostawić na ozdobę boków pucharków, pozostałe umieścić na dnie pucharków. Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostudzić, zalać nią truskawki (użyć połowy galaretki). Odłożyć do lodówki do stężenia. Na zastygniętej galaretce ułożyć po bokach pucharków plasterki truskawek. Na środku ułożyć kawałki biszkoptów. Nasączyć galaretką. Odłożyć do lodówki. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić. Ułożyć na warstwie biszkoptów. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na budyń. Deser ozdobić plasterkami truskawek. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...