poniedziałek, 11 maja 2015

Pieczony łosoś


Łosoś pieczony z talarkami ziemniaków i pomidorkami koktajlowymi

Składniki na 2 porcje:
  • 400-500 g łososia
  • 500 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki. Ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić. Ziemniaki ułożyć na spodzie naczynia żaroodpornego. W miseczce wymieszać jajka ze śmietaną, doprawić sola i pieprzem. Polać sosem ziemniaki. Łososia umyć, osuszyć, w razie potrzeby pokroić na kawałki. Posypać przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Obok ułożyć pomidorki koktajlowe. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak najbardziej pieczony łosoś jest świetną sprawą i muszę przyznać, że ja również lubię go robić. Bardzo podoba mi się także danie z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/stek-z-kapusty-czerwonej-z-lososiem-wedzonym-komosa-ryzowa-i-orzechami-wloskimi/ i moja rodzinka za nim przepada.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...