Witam się po dłużej świątecznej nieobecności :) Dzisiaj proponuje Wam wiosenne kolory i smaki. Jest to propozycja na lekki lunch bądź dodatek do mięsa. Sałatka jest bogata w błonnik i przyjemnie chrupie za sprawą prażonego słonecznika. Polecam!
Składniki:
- 3 marchewki
- 300 g fasolki szparagowej
- 1-2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki wody
- sól, pieprz, odrobina chilli
Marchewki obrać, ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić. Na patelni obsmażyć krótko marchewkę, odłożyć.
Fasolkę ugotować w wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Fasolkę przesmażyć na tej samej patelni co marchewki. Wymieszać w miseczce z fasolką. Do pozostałej na patelni oliwy dodać wodę, miód, sok z cytryny, sól, pieprz i chilli. Zagotować. Powstałym sosem polać sałatkę.
Słonecznik uprażyć na czystej, suchej patelni. Dodać do sałatki. Smacznego!
prosto, smacznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuń