Maślana, wilgotna babka o smaku migdałowym
Składniki:
z przepisu z bloga Moje wypieki
- 200 g miękkiego masła
- 4 duże jajka (ocieplone do temperatury pokojowej)
- 160 g drobnego cukru
- 100 g zmielonych płatków migdałowych
- 120 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki aromatu migdałowego
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać ze zmielonymi płatkami migdałowymi. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszysta jasną masę. Dodać jajko po jajku. Zmiksować. Dodać aromat migdałowy. Zmiksować. Do masy dodać mąkę z migdałami, wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Formę o pojemności 1 litr wysmarować masłem, obsypać mąką, nadmiar strząsnąć. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 160 stopniach przez 45 minut luz suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie. Wyjąć na kratkę. Babkę można polukrować lub polać roztopioną gorzką czekoladą.
Przepiękna jest ta babka! :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością musi być pyszna! *.*
Dziękuję. Wesołych i Rodzinnych Świąt życzę!
UsuńMmm, z pewnością smakowała wybornie :)
OdpowiedzUsuń