wtorek, 16 grudnia 2014

Czekoladowy pudding z tapioki


Kokosowo-czekoladowy pudding pełen malutkich kuleczek/perełek :) Tapioka to rodzaj skrobi otrzymywanej z manioku. Wyglądem przypomina kulki ze styropianu, które po ugotowaniu robią się przeźroczyste. Tapioka jest produktem bezglutenowym, idealna będzie więc dla alergików. Najczęściej przygotowuje się z niej sosy, puddingi, kisiele czy też sławne bubble tea.  Jeżeli lubicie puddingi z chia to myślę, że i ten przypadnie Wam do gustu. 


Składniki na 2 porcje:
  • 1/4 szklanki tapioki (mniejsze kulki)
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu (cukru brzozowego)
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1/2 banana

W garnku z grubym dnem zagotować wodę z mleczkiem kokosowym. Dodać tapiokę, ziarenka wanilii i ksylitol. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, aż ziarenka będą przeźroczyste. Co jakiś czas mieszać, żeby pudding nie przywarł do dna garnka. Zdjąć z gazu, dodać czekoladę i wymieszać. Przełożyć do szklanek, polać syropem klonowym i udekorować bananem.


Inspiracja

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...