Kokosowo-czekoladowy pudding pełen malutkich kuleczek/perełek :) Tapioka to rodzaj skrobi otrzymywanej z manioku. Wyglądem przypomina kulki ze styropianu, które po ugotowaniu robią się przeźroczyste. Tapioka jest produktem bezglutenowym, idealna będzie więc dla alergików. Najczęściej przygotowuje się z niej sosy, puddingi, kisiele czy też sławne bubble tea. Jeżeli lubicie puddingi z chia to myślę, że i ten przypadnie Wam do gustu.
Składniki na 2 porcje:
- 1/4 szklanki tapioki (mniejsze kulki)
- 200 ml wody
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka ksylitolu (cukru brzozowego)
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka syropu klonowego
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1/2 banana
W garnku z grubym dnem zagotować wodę z mleczkiem kokosowym. Dodać tapiokę, ziarenka wanilii i ksylitol. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, aż ziarenka będą przeźroczyste. Co jakiś czas mieszać, żeby pudding nie przywarł do dna garnka. Zdjąć z gazu, dodać czekoladę i wymieszać. Przełożyć do szklanek, polać syropem klonowym i udekorować bananem.
Inspiracja
wygląda obłędnie! a tapiokę uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńdodac ziarenka walili i ksylitol, a tapioka? blad w przepisie
OdpowiedzUsuńDziękuję, już poprawiłam :)
Usuń