Aromatyczne, ziołowe bułeczki. Idealne do mięs pieczonych w piekarniku jak i tych z grilla. Sprawdzą się też jako dodatek do sałatek.
Składniki na 25-30 małych bułeczek:
- 225 ml letniego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 450 g mąki pszennej
- 30 g roztopionego masła 1 jajko
W letnim mleku wymieszać drożdże z cukrem oraz 2 łyżkami mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie wymieszać z pozostałymi składnikami. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1 h). Przygotować nadzienie.
Nadzienie:
- 50 g miękkiego masła
- 100 g ziołowego serka topionego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najłatwiej będzie to zrobić w moździerzu.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Całość posmarować nadzieniem. Zwinąć w rulon zaczynając od szerszego boku. Pokroić po 2-3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 190 stopniach.
http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/ zapraszam na stronę, z której dowiadujemy się jak radzić sobie w przypadku miażdżycy, m.in. poprzez zmianę diety
OdpowiedzUsuńświetne zawijańce Ci wyszły nic tylko się częstować:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam
Usuńteż się poczęstuję i zapytam - jak udało Ci się zrobić takie piękne, równe zawijasy?:)
OdpowiedzUsuńczęstuj się :) a takie zawijasy/ślimaczki to nic trudnego :) po prostu zwinęłam ciasto w rulon i pokroiłam ostrym nożem w równych odstępach :)
UsuńMmm, musiały pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńw rzeczy samej :)
UsuńCudownie wyglądają. Są takie idealne i takie apetyczne! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za takie komplementy :) pozdrawiam
UsuńPysznie pachnąca galeria :-) Będę podglądać ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do siebie :-) pozdrawiam
Dziękuję i zapraszam do odwiedzin :)
Usuń