środa, 12 listopada 2014

Bułeczki czosnkowo-ziołowe


Aromatyczne, ziołowe bułeczki. Idealne do mięs pieczonych w piekarniku jak i tych z grilla. Sprawdzą się też jako dodatek do sałatek.


Składniki na 25-30 małych bułeczek:
  • 225 ml letniego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 450 g mąki pszennej
  • 30 g roztopionego masła 1 jajko

W letnim mleku wymieszać drożdże z cukrem oraz 2 łyżkami mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie wymieszać z pozostałymi składnikami. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1 h). Przygotować nadzienie.


Nadzienie:
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g ziołowego serka topionego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najłatwiej będzie to zrobić w moździerzu.

Ciasto rozwałkować na prostokąt. Całość posmarować nadzieniem. Zwinąć w rulon zaczynając od szerszego boku. Pokroić po 2-3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec 15 minut w 190 stopniach.



11 komentarzy:

  1. http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/ zapraszam na stronę, z której dowiadujemy się jak radzić sobie w przypadku miażdżycy, m.in. poprzez zmianę diety

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne zawijańce Ci wyszły nic tylko się częstować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. też się poczęstuję i zapytam - jak udało Ci się zrobić takie piękne, równe zawijasy?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. częstuj się :) a takie zawijasy/ślimaczki to nic trudnego :) po prostu zwinęłam ciasto w rulon i pokroiłam ostrym nożem w równych odstępach :)

      Usuń
  4. Mmm, musiały pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wyglądają. Są takie idealne i takie apetyczne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie pachnąca galeria :-) Będę podglądać ;-)
    Zapraszam również do siebie :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...