Lekka, rześka i winna sałatka ze szpinakiem, granatem i pomarańczą. Polana dressingiem z musztardą.
Składniki:
- duża garść szpinaku
- 1 granat
- 1 pomarańcza
- 1/2 cebulki dymka
Dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy (użyłam miodowej)
- sól, pieprz
- listki z łodygi rozmarynu
1. Szpinak umyć, osuszyć. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.
2. Pomarańczę obrać lub odkroić skórkę nożem. Pokroić na plasterki.
3. Z granatu wydobyć ziarenka.
4. Przygotować dressing, mieszając wszystkie składniki ze sobą.
5. W misce umieścić szpinak, pomarańczę, ziarenka granatu, polać dressingiem. Wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje po kilkunastu minutach jak smaki się "przegryzą".
Bardzo fajne połączenie :) lubie zielenine z owocami
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentuje na talerzu:)
OdpowiedzUsuń