sobota, 15 listopada 2014

Sałatka ze szpinakiem, pomarańczą i granatem


Lekka, rześka i winna sałatka ze szpinakiem, granatem i pomarańczą. Polana dressingiem z musztardą.

Składniki:
  • duża garść szpinaku
  • 1 granat
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cebulki dymka
Dressing:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy (użyłam miodowej)
  • sól, pieprz
  • listki z łodygi rozmarynu

1. Szpinak umyć, osuszyć. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.
2. Pomarańczę obrać lub odkroić skórkę nożem. Pokroić na plasterki.
3. Z granatu wydobyć ziarenka.
4. Przygotować dressing, mieszając wszystkie składniki ze sobą.
5. W misce umieścić szpinak, pomarańczę, ziarenka granatu, polać dressingiem. Wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje po kilkunastu minutach jak smaki się "przegryzą".




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...