niedziela, 3 sierpnia 2014

Ziemniaki z patelni z papryką, szpinakiem i dressingiem


Ziemniaki pokrojone w talarki i usmażone na patelni to smak mojego dzieciństwa. Wzbogacając ziemniaki o cebulę, paprykę, szpinak oraz dressing musztardowy z syropem klonowym uzyskałam smaczne, ciepłe danie na kolację. Dietetyczne to nie jest, ale czasami można zaszaleć ;)

Składniki na 2-3 porcje:
  • 5 dużych ziemniaków (ok. 400g)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • garść szpinaku
  • 4 łyżki oleju
  • sól

Ziemniaki obrać, pokroić na talarki. Paprykę pokroić w kostkę, a cebulę w krążki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać ziemniaki, posolić. Smażyć pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać kolejne 2 łyżki oleju oraz paprykę i cebulę. Smażyć kolejne 10-15 minut. Na 5 minut przed końcem smażenia dodać szpinak.


Dressing:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki na dressing dokładnie wymieszać ze sobą. Polać nim gotowe danie. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...