niedziela, 3 sierpnia 2014

Ziemniaki z patelni z papryką, szpinakiem i dressingiem


Ziemniaki pokrojone w talarki i usmażone na patelni to smak mojego dzieciństwa. Wzbogacając ziemniaki o cebulę, paprykę, szpinak oraz dressing musztardowy z syropem klonowym uzyskałam smaczne, ciepłe danie na kolację. Dietetyczne to nie jest, ale czasami można zaszaleć ;)

Składniki na 2-3 porcje:
  • 5 dużych ziemniaków (ok. 400g)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • garść szpinaku
  • 4 łyżki oleju
  • sól

Ziemniaki obrać, pokroić na talarki. Paprykę pokroić w kostkę, a cebulę w krążki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać ziemniaki, posolić. Smażyć pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać kolejne 2 łyżki oleju oraz paprykę i cebulę. Smażyć kolejne 10-15 minut. Na 5 minut przed końcem smażenia dodać szpinak.


Dressing:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki na dressing dokładnie wymieszać ze sobą. Polać nim gotowe danie. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...