Ziemniaki pokrojone w talarki i usmażone na patelni to smak mojego dzieciństwa. Wzbogacając ziemniaki o cebulę, paprykę, szpinak oraz dressing musztardowy z syropem klonowym uzyskałam smaczne, ciepłe danie na kolację. Dietetyczne to nie jest, ale czasami można zaszaleć ;)
Składniki na 2-3 porcje:
- 5 dużych ziemniaków (ok. 400g)
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- garść szpinaku
- 4 łyżki oleju
- sól
Ziemniaki obrać, pokroić na talarki. Paprykę pokroić w kostkę, a cebulę w krążki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać ziemniaki, posolić. Smażyć pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać kolejne 2 łyżki oleju oraz paprykę i cebulę. Smażyć kolejne 10-15 minut. Na 5 minut przed końcem smażenia dodać szpinak.
Dressing:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki na dressing dokładnie wymieszać ze sobą. Polać nim gotowe danie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz