poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Sałatka z arbuzem i fetą


Lekka sałatka w stylu śródziemnomorskim. Polecam przygotować ją teraz kiedy arbuz jest najsmaczniejszy.


Składniki:
  • ćwiartka arbuza
  • 100 g fety
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • ogórek
  • 1/2 zielonej papryki
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka rzodkiewek
  • świeża bazylia
  • świeża mięta
  • 2 łyżki sezamu

Arbuza pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Fetę, pomidorki koktajlowe, ogórek, paprykę również pokroić w kostkę. Oliwki i rzodkiewki pokroić w plasterki. Bazylię i miętę porwać na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misce. Przygotować dressing, polać nim sałatkę. Dodać sezam. Całość wymieszać.

Dressing:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę.


Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie
 

4 komentarze:

  1. Aż szkoda, że już się skończyły te upały. Sałatka na pewno rewelacyjnie orzeźwia. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie smaków. I te kolory! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna :) Bardzo lubię połączenie arbuza z fetą i miętą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale i na pewno tak samo smakuje. Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...