Lekka sałatka w stylu śródziemnomorskim. Polecam przygotować ją teraz kiedy arbuz jest najsmaczniejszy.
Składniki:
- ćwiartka arbuza
- 100 g fety
- 100 g pomidorków koktajlowych
- ogórek
- 1/2 zielonej papryki
- kilka czarnych oliwek
- kilka rzodkiewek
- świeża bazylia
- świeża mięta
- 2 łyżki sezamu
Arbuza pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Fetę, pomidorki koktajlowe, ogórek, paprykę również pokroić w kostkę. Oliwki i rzodkiewki pokroić w plasterki. Bazylię i miętę porwać na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misce. Przygotować dressing, polać nim sałatkę. Dodać sezam. Całość wymieszać.
Dressing:
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie
Aż szkoda, że już się skończyły te upały. Sałatka na pewno rewelacyjnie orzeźwia. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków. I te kolory! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietna :) Bardzo lubię połączenie arbuza z fetą i miętą :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i na pewno tak samo smakuje. Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń