Jeżeli szukacie innego pomysłu na piersi z kurczaka niż te smażone w panierce to polecam te szybkie danie jednogarnkowe. Filety z kurczaka duszone z ziemniakami w białym winie i bulionie drobiowym. Z dodatkiem rozmarynu i soku z cytryny.
Składniki na 2-3 porcje:
- 2 duże filety z kurczaka
- 2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w 1 centymetrowe plasterki
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- kilka gałązek rozmarynu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 125 ml białego wina
- 250 ml bulionu drobiowego
Filety z piersi umyć, osuszyć, przekroić na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Usmażyć filety po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i odłożyć. Pokrojony w plasterki czosnek, podsmażyć przez 30 sekund. Dodać bulion, wino i ziemniaki oraz rozmaryn. Zagotować. Na wierzch ułożyć filety z piersi kurczaka. Przykryć pokrywką i dusić około 12-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Gdy danie będzie już gotowe polać sokiem z cytryny.
Muszę spróbować tego przepisu. Wygląda na bardzo soczystego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
Usuń