poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Kurczak duszony w białym winie


Jeżeli szukacie innego pomysłu na piersi z kurczaka niż te smażone w panierce to polecam te szybkie danie jednogarnkowe. Filety z kurczaka duszone z ziemniakami w białym winie i bulionie drobiowym.  Z dodatkiem rozmarynu i soku z cytryny.


Składniki na 2-3 porcje:
  • 2 duże filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
  • 500 g ziemniaków, pokrojonych w 1 centymetrowe plasterki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 125 ml białego wina
  • 250 ml bulionu drobiowego

Filety z piersi umyć, osuszyć, przekroić na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Usmażyć filety po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i odłożyć. Pokrojony w plasterki czosnek, podsmażyć przez 30 sekund. Dodać bulion, wino i ziemniaki oraz rozmaryn. Zagotować. Na wierzch ułożyć filety z piersi kurczaka. Przykryć pokrywką i dusić około 12-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Gdy danie będzie już gotowe polać sokiem z cytryny.
 


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...