Śniadanie na ciepło, jajka z szynką zapiekane w cieście francuskim.
Składniki na 2 porcje:
- ciasto francuskie (ok. 80g)
- 1-2 plasterki szynki
- 2 jajka
- szczypiorek
- sól, pieprz
- masło do wysmarowania formy
1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
2. Formę do zapiekana posmarować masłem.
3. Z ciasta francuskiego wyciąć koło, trochę większe niż forma do zapiekania. Ciasto przełożyć do foremki, dokładnie dociskając brzegi.
4. Na ciasto wyłożyć pokrojoną szynkę. Wbić jajko. Posolić.
5. Piec w piekarniku przez 12-15 minut, aż masa się zetnie.
6. Posypać szczypiorkiem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Źródło przepisu: Piece of Me
świetny pomysł an śniadanie:)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za takimi wybornymi śniadaniami, coś innego niż miska owsianki :)
OdpowiedzUsuńoo, mąż miłośnik jajek się ucieszy na taki pomysł śniadaniowy ;)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie, fajny pomysl, do wyprobowania :-)
OdpowiedzUsuńpolecam, pozdrawiam :)
Usuń