Z tym obiadem jest trochę pracy, bo trzeba najpierw ugotować ziemniaki, podsmażyć mięso i warzywa. Następnie upiec w piekarniku. Zapewniam jednak, że ten wysiłek się opłaci :) jeżeli nie mieliście jeszcze okazji jeść pieczonej cebuli i czosnku to koniecznie musicie spróbować!
Składniki na 2 porcje:
z przepisu Krew i mleko
- 4 podudzia z kurczaka
- 8 małych ziemniaków
- 4 pietruszki
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- natka pietruszki
- 3 łyżki oleju
- suszony rozmaryn
- słodka papryka
- sól, pieprz
1. Ziemniaki obrać ze skórki. Ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić.
2. W miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z przyprawami (sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka). Włożyć podudzia i dokładnie obtoczyć. Rozgrzać patelnię i podsmażyć podudzia. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
3. Pietruszkę, marchewkę, cebulę obrać ze skórki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć obrane warzywa wraz z podgotowanymi ziemniakami. Przełożyć do podudzi. Dodać główkę czosnku przekrojoną na pół. Posypać natką pietruszki.
4. Piec przez 1 godzinę w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz