wtorek, 18 marca 2014

Podudzia pieczone z warzywami


Z tym obiadem jest trochę pracy, bo trzeba najpierw ugotować ziemniaki, podsmażyć mięso i warzywa. Następnie upiec w piekarniku. Zapewniam jednak, że ten wysiłek się opłaci :) jeżeli nie mieliście jeszcze okazji jeść pieczonej cebuli i czosnku to koniecznie musicie spróbować!

Składniki na 2 porcje:
z przepisu Krew i mleko
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 8 małych ziemniaków
  • 4 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • suszony rozmaryn
  • słodka papryka
  • sól, pieprz

1. Ziemniaki obrać ze skórki. Ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić.
2. W miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z przyprawami (sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka). Włożyć podudzia i dokładnie obtoczyć. Rozgrzać patelnię i podsmażyć podudzia. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
3. Pietruszkę, marchewkę, cebulę obrać ze skórki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć obrane warzywa wraz z podgotowanymi ziemniakami. Przełożyć do podudzi. Dodać główkę czosnku przekrojoną na pół. Posypać natką pietruszki.
4. Piec przez 1 godzinę w 200 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...