sobota, 29 marca 2014

Gulasz po węgiersku


Wieprzowy gulasz z papryką podawany z kaszą gryczaną

Składniki na 2 porcje:
  • 500 g mięsa wieprzowego na gulasz
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2-3 szklanki gorącej wody
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 100 g kaszy gryczanej


Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone mięso. Obsmażyć. Zalać dwiema szklankami wody i dusić pod przykryciem 20 minut. W tym czasie pokroić paprykę i pietruszkę w kostkę. Czosnek posiekać. Po upływie 20 minut dodać do mięsa. Dodać również słodką paprykę, sól i pieprz. Dusić kolejne 30 minut. W razie potrzeby dolać jeszcze wody. Dolałam jeszcze 1 szklankę. W razie potrzeby doprawić. Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną. Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...