Wieprzowy gulasz z papryką podawany z kaszą gryczaną
Składniki na 2 porcje:
- 500 g mięsa wieprzowego na gulasz
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2-3 szklanki gorącej wody
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 100 g kaszy gryczanej
Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone mięso. Obsmażyć. Zalać dwiema szklankami wody i dusić pod przykryciem 20 minut. W tym czasie pokroić paprykę i pietruszkę w kostkę. Czosnek posiekać. Po upływie 20 minut dodać do mięsa. Dodać również słodką paprykę, sól i pieprz. Dusić kolejne 30 minut. W razie potrzeby dolać jeszcze wody. Dolałam jeszcze 1 szklankę. W razie potrzeby doprawić. Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną. Smacznego!
lubię taki gulasz
OdpowiedzUsuń