Domowa granola na śniadanie, do jogurtu, kefiru bądź mleka. Ja najchętniej taką granolę jem z jogurtem naturalnym i bananem. Można również dodać inne ulubione owoce a także orzechy, rodzynki. Przepis zmodyfikowany od Nigelly Lawson.
Składniki:
- 125 g płatków owsianych
- 65 g płatków migdałowych
- 30 g pestek słonecznika
- 30 g jasnego sezamu
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka oleju
Do miseczki włożyć wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć granolę. Piec w 160 stopniach przez 30-35 minut. Co jakiś czas mieszać. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym miejscu.
dawno nie robilam granoli, a uwielbiam ją :) jakos o niej zapomnialam...
OdpowiedzUsuń