środa, 19 marca 2014

Granola migdałowa


Domowa granola na śniadanie, do jogurtu, kefiru bądź mleka. Ja najchętniej taką granolę jem z jogurtem naturalnym i bananem. Można również dodać inne ulubione owoce a także orzechy, rodzynki. Przepis zmodyfikowany od Nigelly Lawson.


Składniki:
  • 125 g płatków owsianych
  • 65 g płatków migdałowych
  • 30 g pestek słonecznika
  • 30 g jasnego sezamu
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka oleju

Do miseczki włożyć wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć granolę. Piec w 160 stopniach przez 30-35 minut. Co jakiś czas mieszać. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym miejscu.


2 komentarze:

  1. dawno nie robilam granoli, a uwielbiam ją :) jakos o niej zapomnialam...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...