Pieczony camembert z czosnkiem i sosem musztardowym. Czyż to nie wygląda jak mały torcik? :) W sumie może być to i deser, bo ciepły rozpływa się w ustach. A sos dzięki syropowi z agawy jest słodkawy. Skusicie się? :)
Składniki:
- 1 ser camembert
- 1 ząbek czosnku
Czosnek obrać, pokroić w słupki. Ser camembert naciąć i włożyć w szczelinki czosnek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ser umieścić na papierze do pieczenia i zapiekać 10 minut.
Sos:
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki musztardy delikatesowej
Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Gotować, aż zgęstnieje. Polać ser camembert i jeść ciepłe.
Przepis pochodzi stąd.
Bardzo lubię połączenie camemberta z miodem, z syropem z agawy jeszcze nie próbowałam. Wielu sobie go chwali, chyba będę musiała się w niego zaopatrzyć :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńWydaje mi się, że ten przepis oryginalnie pochodzi z miesięcznika KUCHNIA, sprzed kilku lat.
OdpowiedzUsuńlubię pieczonego z białym winem :)
OdpowiedzUsuń