poniedziałek, 24 marca 2014

Camembert w sosie musztardowym


Pieczony camembert z czosnkiem i sosem musztardowym. Czyż to nie wygląda jak mały torcik? :) W sumie może być to i deser, bo ciepły rozpływa się w ustach. A sos dzięki syropowi z agawy jest słodkawy. Skusicie się? :)

Składniki:
  • 1 ser camembert
  • 1 ząbek czosnku
Czosnek obrać, pokroić w słupki. Ser camembert naciąć i włożyć w szczelinki czosnek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ser umieścić na papierze do pieczenia i zapiekać 10 minut.
Sos:
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki musztardy delikatesowej
Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Gotować, aż zgęstnieje. Polać ser camembert i jeść ciepłe.



Przepis pochodzi stąd.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię połączenie camemberta z miodem, z syropem z agawy jeszcze nie próbowałam. Wielu sobie go chwali, chyba będę musiała się w niego zaopatrzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje mi się, że ten przepis oryginalnie pochodzi z miesięcznika KUCHNIA, sprzed kilku lat.

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię pieczonego z białym winem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...