czwartek, 7 listopada 2013

Soczewica z awokado


Składniki:
  • 150 g zielonej soczewicy
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka garam masala
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 cytryny
  • 1 awokado
  • śmietana 18%
  • 1 litr wody
  • sól, pieprz

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej. Dodać czosnek cebulę, kurkumę, garam masala i smażyć około 3 minuty. Dodać oba rodzaje soczewicy, smażyć 1 minutę. Dodać pomidory, wlać 1 litr wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu około 30 minut. W razie konieczności dolewać wody. Na koniec doprawić jeszcze do smaku. Skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na talerze, podawać z kleksem śmietany oraz obranym i pokrojonym awokado.


Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia nr11/2013

6 komentarzy:

  1. brzmi ciekawie, wygląda apetycznie i pięknie podane! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie :) Avocado i olej roślinny (najlepszy rzepakowy) to same zdrowe tłuszcze, warto je włączać do swojej diety :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło bardzo smaczne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...