Składniki:
- 150 g zielonej soczewicy
- 150 g czerwonej soczewicy
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka garam masala
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 cytryny
- 1 awokado
- śmietana 18%
- 1 litr wody
- sól, pieprz
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej. Dodać czosnek cebulę, kurkumę, garam masala i smażyć około 3 minuty. Dodać oba rodzaje soczewicy, smażyć 1 minutę. Dodać pomidory, wlać 1 litr wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu około 30 minut. W razie konieczności dolewać wody. Na koniec doprawić jeszcze do smaku. Skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na talerze, podawać z kleksem śmietany oraz obranym i pokrojonym awokado.
Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia nr11/2013
brzmi ciekawie, wygląda apetycznie i pięknie podane! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam soczewicę ;D
OdpowiedzUsuńSmakowicie :) Avocado i olej roślinny (najlepszy rzepakowy) to same zdrowe tłuszcze, warto je włączać do swojej diety :)
OdpowiedzUsuńWyszło bardzo smaczne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) pozdrawiam:)
Usuń