Składniki:
- 2 buraki
- 1/2 główki sałaty lodowej
- cukinia
- 250 g łososia
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 cebulki dymki
Buraki ugotować do miękkości przez około 30 minut. Ostudzić a następnie pokroić w kosteczkę.
Cukinię pokroić w pasterki, wraz z łososiem i cebulą umieścić na blaszce do pieczenia. Spryskać oliwą. Piec przez 20 minut w 150 stopniach z użyciem funkcji grill. Jeżeli nie posiadamy takiej funkcji piec trochę dłużej. Łosoś ma być upieczony a cukinia lekko zrumieniona. Ostudzić.
W misce ułożyć posiekaną sałatę lodową. Na to nałożyć odsączoną kukurydzę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, buraki. Cukinię pokroić na pół, cebulę w kosteczkę, łososia podzielić na kawałki. Włożyć do miski. Wymieszać. Sałatkę podajemy z ulubionym winegretem.
Winegret z octem balsamicznym i sokiem z limonki:
- 40 ml oliwy
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka syropu z agawy bądź miodu
- sól, pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz