wtorek, 15 października 2013

Makaron ze szpinakiem i sosem serowym


Składniki na 2 porcje:
  • 150 g makaronu ( u mnie tagliatelle)
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 50 g sera pleśniowego typu Lazur
  • 6 szt suszonych pomidorów w oleju
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz biały
  • sól
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Szpinak pozbawiamy ogonków, rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła wraz z 2 łyżkami oleju z pomidorów. Podsmażamy czosnek razem z pomidorami. Dodajemy szpinak, jak zwiędnie wlewamy śmietankę i ser pleśniowy. Gotujemy chwile, aż zrobi się sos. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Podajemy z ugotowanym makaronem.


Inspiracja

2 komentarze:

  1. bardzo smakowite, uwielbiam sosy z sera pleśniowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie łączyłam szpinaku z suszonymi pomidorami, choć lubię każdy z tych składników. Muszę wypróbować kiedyś takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...