Składniki na 2 porcje:
- 150 g makaronu ( u mnie tagliatelle)
- duża garść świeżego szpinaku
- 50 g sera pleśniowego typu Lazur
- 6 szt suszonych pomidorów w oleju
- 6 łyżek śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- pieprz biały
- sól
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Szpinak pozbawiamy ogonków, rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła wraz z 2 łyżkami oleju z pomidorów. Podsmażamy czosnek razem z pomidorami. Dodajemy szpinak, jak zwiędnie wlewamy śmietankę i ser pleśniowy. Gotujemy chwile, aż zrobi się sos. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Inspiracja
bardzo smakowite, uwielbiam sosy z sera pleśniowego :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie łączyłam szpinaku z suszonymi pomidorami, choć lubię każdy z tych składników. Muszę wypróbować kiedyś takie połączenia :)
OdpowiedzUsuń