czwartek, 10 października 2013

Ciasteczka maślane z powidłami śliwkowymi

 

Składniki na około 20 ciasteczek:
  • 150 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 60 g cukru
  • powidła śliwkowe lub inne ulubione powidła, dżem

Z podanych składników oprócz powideł zagniatamy ciasto. Wstawiamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy ciasteczka. W co drugim robimy dziurkę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni (termoobieg) przez 12-14 minut. Ja przetrzymałam je tylko 1 minutę dłużej i się przypiekły, więc trzeba sprawdzać. Wystudzone ciasteczka przekładamy powidłami śliwkowymi.


6 komentarzy:

  1. Ciasteczka jak kwiatuszki. Są śliczne i pewnie smaczne :))

    OdpowiedzUsuń
  2. w sam raz do herbaty na jesienny wieczór! wyglądają bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne :) Świetnie wyglądają z tymi dziurkami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...