niedziela, 22 września 2013

Ciasto bananowe z czekoladą


Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 dojrzałe banany
  • 50 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 120 g śmietany
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli przez 3 minuty. Po tym czasie wbić po jednym jajku cały czas miksując.
Mąkę połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do miski z masłem. Następnie wlać śmietanę.
Banany rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Do ciasta dodać banany i pokrojoną czekoladę. Wymieszać by składniki się połączyły. Przelać do tortownicy piec jedną godzinę w 180 stopniach.

Smacznego!

Źródło

3 komentarze:

  1. banan i czekolada, ten duet nigdy nie zawodzi! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie banana i czekolady:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jaaaa :) pyszności :)) jadłabym!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...