sobota, 14 września 2013

Chałka z budyniem


Dzisiaj zapraszam Was na przepyszną chałkę z budyniem. Do tej pory wszelkie wyroby z drożdżami omijałam szerokim łukiem ;) zwykle zniechęcał mnie fakt długiego wyrabiania ciasta jak i czekania aż wyrośnie. Jednak od kiedy mam w swoim robocie hak do ciasta drożdżowego to zdecydowanie polubiłam ciasta drożdżowe, bułeczki i pizzę :)  Czas oczekiwania jest wynagrodzony przez rewelacyjny smak domowego wypieku. Gorąco polecam! Oryginalny przepis znajduje się tutaj.

Składniki na 2 chałki:
  • 600 g mąki
  • 42 g świeżych drożdży
  • 100  g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka + 350 ml do sporządzenia budyniu
  • budyń śmietankowy
  • gruby cukier do posypania

1. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tylko że w mniejszej ilości mleka (350 ml zamiast 500 ml). Studzimy.
2. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy szklankę mąki. Ostawiamy do wyrośnięcia. Ja dałam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i trzymałam zaczyn 15 minut.
3. W czasie jak rośnie zaczyn rozpuścić masło i ostudzić.
4. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztą mąki, sól, 1 jajko, masło, cukier. Zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość ( u mnie trwało to 1h).
5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Z każdej uformować rulon. Rulon lekko rozwałkować i ułożyć wzdłuż budyń. Ciasto skleić i zrolowac ponownie.
6. Z 3 rulonów zapleść jedną chałkę, to samo zrobić z 3 pozostałymi. Odłożyć do wyrośnięcia na 30 minut.
7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte chałki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec 30 minut.

Smacznego!






9 komentarzy:

  1. Nie wiem czy coś smakuje mi bardziej niż domowa chałka,wspaniała,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. z budyniem? to dla mnie nowość! nigdy nie widziałam nadzianej chałki, ale prezentuje się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza jest jeszcze gdy budyń jest ciepły, gorąco polecam! Pozdrawiam

      Usuń
  3. Z wielką chęcią bym zjadła. Bardzo lubię drożdżówki z budyniem. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta chałka wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...