środa, 28 sierpnia 2013

Czekoladowe naleśniki orkiszowe z truskawkami


Dzisiaj propozycja zdrowych naleśników, bo z mąki orkiszowej. Sam orkisz ma duże właściwości zdrowotne: ułatwia trawienie, wzmacnia odporność, ma dobry wpływ na krew, spowalnia procesy starzenia, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii, pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. 
Naleśniki te są bardziej wytrawne w smaku, niż te ze zwykłej mąki pszennej. Nie każdemu więc mogą przypaść do gustu.


Składniki na 5 małych naleśników:
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • cukier wg uznania
Nadzienie:
  • 1 opakowanie serka naturalnego lub serka homogenizowanego
  • 150-200 g truskawek (część pokrojona na kawałki, część zmiksowana na mus)
  • cukier wg uznania
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z mlekiem, olejem, cukrem i solą. Białka ubić na pianę, dodać do masy naleśnikowej. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy. Zmiksować.
Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej patelni.
Serek wymieszać z cukrem.
Upieczone naleśniki posmarować serkiem, ułożyć kawałki truskawek. Zwinąć. Postępować tak z resztą naleśników. Podawać z musem truskawkowym.

Smacznego!



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...