poniedziałek, 8 lipca 2013

Trójkolorowy sorbet owocowy


Idealny na upały, orzeźwiający, kolorowy. Polecam, dzieci na pewno będą zachwycone :) Pomysł zaczerpnięty z Anyżkowa

Składniki: (u mnie wyszło 10 sztuk)

Warstwa zielona:
  • 4 kiwi
  • cukier do smaku
  • odrobina soku z cytryny
Kiwi obrać, pokroić w kawałki, zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem. Włożyć do foremki. Zmrozić 1 h po czym przygotować następną warstwę.W połowie mrożenia włożyć patyczek. Można go włożyć od razu, ale wtedy jest ryzyko, ze za bardzo opadnie, bądź się przekrzywi.

Warstwa żółta:
  • 6 świeżych brzoskwiń
  • 1/2 szklanki wody mineralnej
  • cukier do smaku
  • odrobina soku z cytryny
Brzoskwinie obrać, pokroić w kawałki, zmiksować z sokiem z cytryny, wodą i cukrem. Włożyć do foremki na zieloną warstwę. Zmrozić 1 h po czym przygotować następną warstwę.

Warstwa czerwona:
  • 300 g truskawek
  • 1/2 szklanki wody mineralnej
  • cukier do smaku
  • odrobina soku z cytryny
Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny, wodą i cukrem. Włożyć do foremki na żółtą warstwę. Zmrozić.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...