sobota, 28 października 2017

Makaron w stylu azjatyckim z grillowaną polędwiczką


Składniki na 2 porcje:

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 150 g makaronu soba
  • 1 cebula
  • 1/2 papryczki chilli
  • 100 g różyczek brokuła
  • 150 g zielonej fasolki
  • 1/3 szklanki sosu teriyaki
  • 1/3 szklanki wody
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych (lekko posiekane)
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Polędwiczkę pokroić na plasterki, zalać sosem teriyaki i dostawić na 60 min.

Na patelni rozgrzać olej sezamowy, zeszklić cebulę z papryczką chili. Dodać brokuł i fasolkę, smażyć około 10 min. Po tym czasie dodać na patelnie wymieszane ze sobą sos sojowy, wodę, ocet ryżowy oraz brązowy cukier. Zagotować. Dodać orzeszki ziemne, wymieszać.
W miedzy czasie na patelni grillowej zgrillować polędwiczkę, po 2 minuty z każdej strony. Odstawić.

Makaron ugotować przez 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć na patelnie i wymieszać. Przełożyć na talerz, na wierzchu dania położyć polędwiczki. Smacznego!

Przepis pochodzi z tej strony.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...