środa, 9 marca 2016

Ryba pieczona w papilotach z warzywami i ajvarem


Składniki na 2 porcje:
z przepisu z bloga Kwestia Smaku
  • 500-700 g fileta z dorsza
  • 100 g brązowego ryżu
  • 1/2 cukinii
  • 1 pomidor
  • tymianek
  • świeża bazylia
  • 2-3 łyżki pasty ajvar
  • sól, pieprz
  • oliwa

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rybę umyć, osuszyć. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Przygotować większy kawałek papieru do pieczenia. Na środku ułożyć ugotowany ryż, na niego położyć kawałek ryby. Spryskać oliwą, posmarować ajvarem. Przykryć pokrojonym pomidorem i cukinią. Doprawić solą i pieprzem. Posypać listkami bazylii.  Zawinąć w paczuszkę. W ten sam sposób przygotować drugą paczuszkę. Przełożyć do piekarnika i piec w 200 stopniach przez 20 minut.

5 komentarzy:

  1. Koniecznie musze wypróbować !
    mhmm wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie! To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie dania, które wstawiamy do piekarnika. Czasem jednak mam ochotę na coś ekstra. Wtedy korzystam z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/smazony-losos-z-salsa-verde-z-chrzanem/ Bardzo lubię to połączenie smaków, danie jest proste ale bardzo efektowne. Bardzo łatwo jest też pięknie ułożyć je na talerzu, wygląda wtedy jak danie restauracyjne. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...