Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym podawane z makaronem spaghetti.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g mielonej wołowiny
 - 1 jajko
 - 1/4 szklanki mleka
 - 1/3 szklanki bułki tartej
 - sól
 - pieprz
 - 2 łyżki oleju
 - 1/2 cebuli
 - 2 ząbki czosnku
 
Sos pomidorowy:
- 500 g passaty lub koncentratu pomidorowego w kartoniku
 - 1 puszka pomidorów
 - 1 łyżeczka suszonego oregano
 - 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
 - sól, pieprz
 - 1 łyżeczka brązowego cukru
 
Do podania:
- makaron spaghetti (ok. 300 g)
 - parmezan
 - bazylia/natka pietruszki
 
Wołowinę, jajko, mleko, bułkę tartą, sól i pieprz wymieszać dokładnie w misce i uformować klopsiki o średnicy około 2.5 cm (wyszło mi 36 sztuk). W głębokiej patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać klopsiki, obsmażyć je z każdej strony. Dodać koncentrat/passatę, wszystkie przyprawy oraz cukier. Zmniejszyć ogień i dusić klopsiki przez 30 minut. W tym czasie ugotować spaghetti. Gotowe klopsiki podawać z makaronem, startym parmezanem i bazylią/natką pietruszki. Smacznego!


Raz na jakiś czas lubię zjeść spaghetti
OdpowiedzUsuń