Składniki na tortownicę 25cm:
- 225 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Mąkę, pokrojone masło, cukier i proszek do pieczenia wymieszać mikserem lub posiekać wszystko nożem. Dodać jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na czas przygotowywania masy.
Masa serowa:
- 500 g sera twarogowego na sernik
- 250 g mascarpone
- 1 budyń śmietankowy
- 1 jajko
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki (oprócz jajka) krótko zmiksować, do połączenia masy. Dodać jajko, ponownie zmiksować.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą. Większą częścią wylepić dno tortownicy, dodatkowo można wylepić 1 cm boków. Wylać na to masę serową.
Dodatkowo:
- 300-400 g malin
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- wiórki kokosowe (opcjonalnie)
- cukier puder
Maliny wyłożyć na masę serową. Posypać je przez sitko mąką ziemniaczaną a następnie wiórkami kokosowymi. Na górę zetrzeć pozostałą ilość ciasta. Piec przez 50 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Boski!
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek...
częstuj się :)
UsuńSuper ten sernik. Z malinami to musi być poezja :)
OdpowiedzUsuń