Porzeczki z truskawkami pod kruszonką. Kruszonka powstała z wymieszania płatków owsianych, wiórek kokosowych, płatków migdałowych i .. tymianku. Tymianek można pominąć, ale polecam, bo fajnie podkręca smak. Do deseru idealna będzie też gałka lodów :)
Składniki na 3 porcje:
- 1 szklanka czerwonej porzeczki
- 2 szklanki truskawek
- 2,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki płatków migdałowych lub migdałów
- 1 łyżeczka listków tymianku (opcjonalnie)
Truskawki pokroić na kawałki. Przełożyć wraz z porzeczkami do miski. Dodać sok z cytryny i 1,5 łyżki cukru. Wymieszać. W malakserze zmiksować połowę płatków owsianych z migdałami i wiórkami kokosowymi. Wymieszać z pozostałymi płatkami i tymiankiem. Do jednej dużej formy do zapiekania lub mniejszych ramekinów nałożyć owoce a na nie wysypać kruszonkę. Piec w 170 stopniach przez 50 minut. Smacznego!
Nigdy nie jadłam crumble z porzeczkami, ale może być bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Cudowne, z tymiankiem... Kusisz :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń