Filety z kurczaka w miodowej marynacie, pieczone z brokułami i ziemniaczkami. Proste i smaczne danie jednogarnkowe.
Składniki:
- 2-3 duże filety z kurczaka
- 1 brokuł
- ziemniaki
Filety z piersi przekroić na pół. Brokuł podzielić na różyczki. Ziemniaki pokroić na ćwiartki.
Marynata:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz
Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą.
W naczyniu żaroodpornym umieścić ziemniaki. Spryskać je odrobiną oliwy. Posolić. Filety z każdej strony posmarować marynatą. Ułożyć obok ziemniaków. Piec przez 30 minut w 200 stopniach. Dodać brokuły i piec kolejne 15 minut, aż brokuły będą al dente. Smacznego!
fantastyczne danie, aż ślinka leci
OdpowiedzUsuńZamiast kurczaka dałam pierś z indyka a zamiast ziemniaków marchewkę. Wyszło świetne aromatyczne i soczyste 👍
OdpowiedzUsuńKurczak wyszed za suchy, chyba za długi czas pieczenia, dobrze byłoby zamarynować go dzień wcześniej, brokul już po 10 min był po przypalany :( coś nie tak z tym przepisem
OdpowiedzUsuń