wtorek, 27 stycznia 2015

Naleśniki orkiszowe z wiśniami i pomarańczą


Ten deser zdecydowanie jest  dla osób lubiących kwaskowaty smak wiśni:) Naleśniki są w wersji fit: mąka pszenna zamieniona jest na orkiszową a cukier biały na brzozowy. Warto jeść wiśnie, gdyż zawierają silne antyoksydanty. A z niektórych badań wynika, że pomagają obniżyć ryzyko chorób serca i łagodzić stany zapalne.

Składniki na ok. 8 naleśników:
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka 2%
  • oliwa do smażenia
  • 100 g wiśni (u mnie mrożone)
  • 1 pomarańcza
  • 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki wody

W misce zmiksować mąkę, jajka, mleko. Ciasto odstawić na 20 minut. Patelnię lekko natłuścić oliwą (ja używam spryskiwacza). Usmażyć naleśniki.
Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki. Z drugiej wycisnąć sok. W rondelku umieścić wiśnie, kawałki pomarańczy, sok z pomarańczy i ksylitol. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż objętość płynu się zmniejszy. W zimnej wodzie rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Dodać 1-2 łyżki gorącego sosu, wymieszać i wlać do rondelka. Pogotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Lekko ostudzić. Każdy naleśnik posmarować musem wiśniowo-pomarańczowym i zwinąć w ulubiony kształt.

Przepis pochodzi z książki Konrada Gacy "Kuchnia fit".

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...