Zielonym koktajli nigdy nie za wiele :) a ponieważ tęsknie już za latem to dodałam jeszcze warstwę różową - truskawkową. Bazą do warstwy zielonej jest jarmuż, który ostatnio stał się bardzo popularny ;) Muszę przyznać, że na początku byłam bardzo nieufna wobec dodawania go do koktajli, ale tak jak i szpinak smakuje bardzo dobrze. Musicie sami się przekonać :)
Jarmuż dostarcza organizmowi spore ilości błonnika, witamin A, B1, B2, C, E, K i składników mineralnych (wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu). Jest to warzywo doskonałe dla osób, które dbają o linię, ponieważ ma bardzo mało kalorii. Zawiera również przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się. Innymi słowy, jarmuż to prawdziwy przyjaciel wszystkich kobiet :) Jarmuż zawiera również polifenole, które są zbawienne dla alergików. Niezwykle cenne są także zawarte w tym warzywie związki siarki o działaniu przeciwnowotworowym.
Składniki na 3 porcje:
Warstwa zielona:
- 2 szklanki jarmużu, pozbawionego łodyg
- 1/2 banana
- 1 zielone jabłko, ze skórką
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka syropu z agawy (lub miodu)
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Przelać do szklanek do połowy wysokości.
Warstwa różowa:
- 200 g truskawek (mrożone)
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 160-180g)
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka syropu z agawy
Inspiracja
*.* pieknie wygląda. Wow. Jesteśmy pod wrażeniem
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńcudowne zdjęcia, jak zawsze zresztą ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBrak mi słów :) Cudowne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam
Usuńwygląda rewelacyjnie, a ile w nim smaku i zdrowia!
OdpowiedzUsuńTak to prawda :) pozdrawiam
UsuńPrzepiękny! I na pewno także przepyszny ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Jest bardzo dobry, polecam :)
UsuńSmak jest jeszcze lepszy od wyglądu....spróbowałam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam
Cieszę się, że smakował :) Dziękuję za komentarz i życzę Wesołych Świąt!
UsuńSmak jest jeszcze lepszy od wyglądu....spróbowałam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam